Regels voor het gebruik van je mondkapje

Op de site van het RIVM vind je de overheidsrichtlijnen voor het gebruik van mondkapjes, naast de algemene Corona-richtlijnen waar iedereen zich aan moet houden. Mondkapjes voor particulieren zijn verplicht in het Openbaar Vervoer en vrijwillig op andere plekken waar je risico's ziet voor het anderhalve meter afstand houden. Dat is toegestaan: Het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte is nu niet in strijd met de Wet Verbod op gezicht bedekkende kleding.

Onderstaand vind je regels, tips en ervaringen met het gebruik van mondkapjes in de praktijk.

Mondkapje opdoen

(Voor het eerste gebruik het mondkapje op maat maken, zie ook deze pagina met 2 instructievideo's.) Pak het mondkapje met gewassen/ontsmette handen op aan de oorlussen, hoofdkoord of zijkanten van je mondkapje en bevestig het om je gezicht. Raak het mondkapje tijdens het dragen niet aan. Om iets te eten of drinken even afnemen bij 1 van de oren. Doe dat zo weinig mogelijk (RIVM).

Mondkapje afdoen

Je mondkapje kan na het dragen besmet zijn, wees dus voorzichtig bij het afnemen er van. Neem het mondkapje met gewassen/gedesinfecteerde handen van het gezicht af bij de zijkanten. Je mag het gebruikte kapje niet nog eens dragen (RIVM), bijv. voor je terugreis in het OV, daarvoor moet je een tweede kapje bij je hebben. Stop het mondkapje voor verdere behandeling in een afsluitbaar plastic zakje en was of desinfecteer opnieuw de handen. Doe papieren filters meteen weg met het restafval.  PM2.5 filters kunnen 40-60 uur mee, zie tabblad filters

Wassen

Ontsmetten kan door het mondkapje (zonder filters) door een warm sopje te halen. Te heet water en blekende middelen kunnen de kleuren van het katoen van je Jana Cotton Design-mondkapje aantasten. Het kapje kan in de wasmachine en droger, maar om niet op voorhand ander wasgoed te besmetten wordt apart houden/wassen aanbevolen. Zeker als je gewoon bent wasverzachter in wasprogramma's te gebruiken, wat de overheid voor mondkapjes afraadt. Onze pure katoen zonder speciale toevoegingen is naar zijn aard niet kreukvrij, maar als je het mondkapje voorzichtig wast zonder te wringen zal strijken niet nodig zijn en blijft het langer mooi.  Consumenten geven aan het gemakkelijk te vinden om 's avonds het gedragen mondkapje in een sopje in de wasbak te leggen. Een half theelepeltje soda versterkt de ontsmettende werking van je fijnwasmiddel, gebruik geen wasverzachter. Voor je naar bed gaat even grondig het wasmiddel uit je mondkapje spoelen, het droog deppen en aandrukken in een handdoek (die daarna in de was doen) en op een droge plek leggen/hangen. De volgende dag is het droog en kan het in een plastic zakje voor volgend gebruik.

Afgesloten in plastic bewaren

Medische bronnen geven aan dat het virus op katoen maximaal 3 dagen kan overleven. Dus als je het kapje zo lang in het afgesloten plastic zakje laat zitten zou besmettingsgevaar geweken zijn. Je hebt dan meerdere mondkapjes nodig om in bijv zakjes met een weekdag-label te bewaren tot ze weer veilig zouden zijn.

Regelmatig wassen blijft nodig, afhankelijk hoe vochtig ze worden van het ademen bij korter of langer gebruiken en de risico's in de omgeving waar je het kapje gebruikt hebt.