Uitstapje naar Duitsland? Mondkapjes verplicht!!

 

Per 15 Juni zijn de Duitse grenzen weer open voor onder andere Nederlandse toeristen. Langer konden we al de grens overwippen voor bezoekjes en boodschappen. De regels voor mondkapjes zijn in Duitsland strenger dan in ons land. Ook voor kinderen.

 

Mondkapjes

Het gebruik van mondkapjes is verplicht bij het gebruik van het openbaar vervoer, in winkels, supermarkten, en overige plaatsen waar de 1,5 meter afstand-regel niet hanteerbaar is. Mondkapjes hoeven niet medisch te zijn, textiele mondkapjes volstaan. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor alle volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. 

Bij horecagelegenheden en accommodaties zijn mondkapjes verplicht bij verplaatsingen. Denk hierbij aan binnenkomst, een toiletbezoek, of in het geval van accommodatie, alle gezamenlijke ruimtes. Wanneer je eenmaal bij horecagelegenheden op je stoel zit, mag het mondkapje af. 

Maatregelen in winkels en horeca

Vrijwel de meeste winkels in Duitsland zijn weer geopend. Het dragen van een mondkapje is ten allen tijde verplicht in winkels en in supermarkten. Het dragen van een mandje of winkelwagentje is ook verplicht, zodat winkeleigenaren het aantal klanten kunnen tellen. Winkels hebben namelijk vaak een maximaal aantal klanten ingesteld. 

De regels in de weer geopende horecagelegenheden kunnen per deelstaat verschillen. Er geldt in elk geval de minimale afstand van 1,5 meter voor iedereen die niet binnen hetzelfde huishouden valt. Bovendien is het vaak verplicht om contactgegevens achter te laten bij het restaurant. Op deze manier kan een restaurant contact opnemen in het geval van een besmetting. Als gemeld is het dragen van een mondkapje verplicht wanneer je niet op een stoel zit. Dat is dus bij binnenkomst en vertrek, en bij toiletbezoek.

Boetes: de hoogte van de boetes die inwoners en toeristen voor overtredingen uitgedeeld krijgen, verschilt per deelstaat. Draag je géen mondkapje waar dat wel verplicht is, kan je dat tussen € 10,- en € 50,- kosten. Boetes op overtredingen van de anderhalve meter-bepaling kunnen tot zeker € 250,- oplopen.

 

Algemene maatregelen in Duitsland omtrent COVID-19

In heel Duitsland worden na 1 juli 2020 de volgende maatregelen gehanteerd:

  • Het is verplicht om minimaal 1,5 meter afstand te houden tot andere personen.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsverschijnselen en griepklachten.
  • Vermijd lichamelijk contact met personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
  • Hoest/nies in de elleboog en gooi zakdoekjes direct weg.   

 

Veel andere regels verschillen per deelstaat, bijvoorbeeld met hoeveel verschillende huishoudens je samen mag zijn, ook in de auto (!). Controleert u voor u naar Duitsland gaat, wat de coronamaatregelen in de deelstaat zijn waar u verblijft.

 Lees meer op de website van de Bondsregering

 

Duitsland bezoeken met de auto

Wanneer je naar Duitsland wilt, kun je dit het beste doen met de auto. Zo voorkom je het risico op besmetting tijdens de reis naar en van Duitsland. Wanneer je een van de Duitse steden met een Umweltzone gaat bezoeken, is het verplicht om in het bezit te zijn van een milieusticker. Deze kun je voor vertrek online bestellen, bijvoorbeeld via de Dekra