Mondkapjes in België

Het pakket corona-maatregelen in België is na 1 juli aangescherpt qua verplichtingen en aanbevelingen voor het dragen van mondkapjes* . De Belgische regering besloot daartoe omdat na de versoepeling door 'onaangepast gedrag' het besmettingsrisico weer toenam.

In verband met nieuwe besmettingshaarden veranderen de reisadviezen voor Europese landen continu.. Eind augustus, na afloop van de schoolvakanties, werken we de updates van de overheid op onze site niet meer bij.  Zie voor een compleet overzicht van de actuele corona-maatregelen: ANWB Reiswijzer vakantie België

  • Social distance: 1,5 meter, vanaf 12 jaar; hand geven niet toegestaan. Thuisblijven en zelfquarantaine wordt aangeraden

  • Mondkapje verplicht in openbaar vervoer, luchthavens, winkels, winkelcentra en andere openbare gebouwen, zoals musea, gebedshuizen, bioscopen en bibliotheken. Daarnaast aangeraden overal waar afstand houden niet mogelijk is. De mondkapjes verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.

  • In restaurants mogen er maximaal vijftien mensen aan een tafel zitten (per groep), vooraf reserveren, mondkapjes voor personeel verplicht. Attractieparken, musea, theaters etc: verplicht vooraf reserveren en mondkapje dragen. Restricties voor social distancing gelden niet voor personen uit hetzelfde huishouden. Zitten er anderen  in 1 auto, dan allemaal mondkapjes op en waar mogelijk afstand houden. 

  • Er kunnen in België lokaal aangescherpte regelingen zijn.

  • Boetes niet naleven richtlijnen: varieert. Na het terugdraaien van versoepelingen wegens onaangepast gedrag kan strengere handhaving worden verwacht.

 

 

 

*) niet-medische mondkapjes, mondneusmakers in België: mondmaskers.