Welke filter voor je mondkapje?

Effectiviteit van niet-medische stoffen mondkapjes

De effectiviteit van je mondmasker wordt bepaald door een goede pasvorm: bij een goede aansluiting voel je dat er geen lucht langs de randen van het masker naar binnen of buiten stroomt. Daarbij heb je een filter nodig, omdat katoen vochtdoorlatend is. Door vochtige adem neemt de bescherming af.

Jana Cotton Design Mondkapjes zijn dubbellaags, om een filter tussen de stoflagen/voering aan te kunnen brengen.

Voorwaardelijk voor het zo veilig mogelijk gebruiken van een mondkapje is het in acht nemen van de hygiene-regels die voorkomen dat het in het mondkapje en de filter gevangen virus voor verdere besmetting kan zorgen.

Zelf een filter maken

Op Internet doen veel suggesties de rond voor materiaal waarvan je zelf een filter kunt maken. Het RIVM waarschuwt nadrukkelijk om géén stofzuigerzakken/filters te gebruiken, daar zitten stoffen in die niet bedoeld zijn om in te ademen of tegen de huid te liggen. Minst bezwaarlijk en redelijk effectief, voldoende voor het OV en op straat, lijkt het te zijn om zelf een filter te maken van 3 laagjes keukenpapier of koffiefilters. Bij onze premium mondkapjes leveren wij een knippatroontje voor zo’n zelfmaakfilter mee. Dat is hier ook te downloaden; knop onder aan deze pagina.

Invoegen van een filter in je Jana Cotton Design mondkapje

Was je handen grondig, leg je mondkapje plat voor je, met de binnenkant naar je toe. Plaats je filter in de binnenkant van het masker: Bij de kapjes Jana Cotton Design Urban en Boho schuif je de filter van onder af tussen de twee stoflagen; bij model Signature schuif je de filter zijdelings tussen de voeringlagen. Zorg ervoor dat stof en filter elkaar compleet plat omsluiten.

Als je een oude filter in je masker hebt, haal je deze er eerst uit. Papieren filters vervang je iedere 3-5 uur.

P2.05 filter met actieve koolstof

Voor optimale bescherming in je katoenen mondkapje kun je P2.05 filters met actieve koolstof gebruiken. Dat beschermt je door 98.2% niet op olie gebaseerde deeltjes in de lucht te blokkeren en je kunt er toch redelijk goed door ademen (40-60 uur effectief). Persoonlijke noot: als je kortademig bent door longproblemen, pas dan op dat je het met een P2.05-filter te benauwd krijgt en je hart te zwaar belast.

Het filter kan het virus uit of van je mond wegfilteren; als dat gebeurt en je raakt het filter aan, kun je via de handen toch voor besmetting zorgen. Om je filter de maximaal actieve periode te gebruiken, zou je hem in het kapje kunnen laten zitten als je dat dan in een afgesloten plastic zakje ‘in ‘3-dagen quarantaine’ plaatst. Meer daarover op het tabblad Ontsmetten.

Onderstaand kun je de P2.05 filtertjes bestellen per 2, 4 of 6 stuks.

 

 

Stay safe!

Het P2.05 filter is vijflaags met actieve kool filters (Antikleefdoek, smeltgeblazen doek en actieve koolstof). Beschermt je door 98.2% niet op olie gebaseerde deeltjes in de lucht te blokkerenen je kunt er toch goed door ademen (40-60 uur effectief). Bescherm jezelf tegen niet-giftige stof, pollen, poeders, smog, en andere irriterende stoffen in de lucht. In de afbeeldingen hiernaast wordt dit nader gespecificeerd.

 

In onder meer China en de Verenigde Staten worden deze speciale filters bij voorkeur gebruikt om de effectiviteit van stoffen mondkapjes te verhogen. Stoffen kapjes zullen hiermee nog steeds niet de beschermingsstatus van medische mondkapjes krijgen, maar komen zo dicht mogelijk in de buurt. Met de kanttekening dat niet alleen materiaal, maar ook gedisciplineerd in acht nemen van hygiëneregels voor de veiligheid bepalend zijn.

Het PM2.05 filter is ons beste alternatief voor het upgraden van de bescherming van je stoffen mondkapje. Je kunt ze bestellen per 2, 4 of 6 stuks.

 

Levering: 1 PM2.05 filter gratis bij bestelling van een mondkapje

Extra bestellingen: levertijd 2 werkdagen. Bij gelijktijdig bestelling extra filters bij je mondkapje is de verzending (uiteraard) gratis (bij afrekenen), bij losse bestellingen berekenen we verzendkosten briefpost.

 

Knippatroon Papieren Filter JCD Mondkapje
PDF – 419,4 KB 425 downloads