Hoeveel mondkapjes heb je nodig?

Mondkapjes op voorraad.

Eén is geen. “Juist gebruik” van je katoenen mondkapje is éénmaal dragen en veilig bewaren tot je het kunt ontsmetten/wassen. In het OV heb je zo voor een heen- en terugreis al twee mondkapjes nodig. Bij uitstapjes van en naar meerdere plekken waar je een mondkapje moet of wilt dragen en op vakantie kan dat aantal flink oplopen. Als je bij voorkeur je comfortabele mooie stoffen mondkapjes gebruikt, hoe groot moet je voorraad zijn? Een combinatie met weggooi-exemplaren is zeker op vakantie altijd slim…

Waar verblijf je?

Gewoon in Nederland, met weinig mondkapje-verplichtingen, eigen vervoer en niet teveel zorgen voor je gezondheid: met 2 of 3 comfy stoffen mondkapjes en een doos disposabels kom je een heel eind. Ben je OV-er voor je werk of ga je naar het buitenland, heb je daar gegarandeerd niet genoeg aan….

In Nederland en aan t werk

Voor het reizen met het OV heb je 1 mondkapje nodig voor iedere enkele reis. De optelsom per week is je aantal werkdagen x 2, plus het aantal bezoekjes aan publieke plekken met mondkapjesvoorschriften. Voorbeeld: 3 werkdagen met het OV = 6 mondkapjes en 2 voor extra gelegenheden, is dan 8 mondkapjes per week. Juist als je zo vaak een mondkapje moet dragen, zul je voor comfortabele stoffen mondkapjes kiezen. Was je ze iedere dag, dan heb je minimaal 3 nodig. Gebruik je de driedagen-quarantaine-zakje-methode, heb je een verzameling mondkapjes van 8-10 stuks nodig. En die extra doos disposables voor onvoorzienigheden.

Dagtripjes

Neem 2 tot 3 stoffen mondkapjes mee, en die doos weggooispullen. Je gaat er niet op uit om plekken of situaties te moeten missen waar door drukte of extra risico’s een mondkapje gewenst of verplicht is. Even over de grens kom je al geen winkel meer in zonder kapje…

In het buitenland

Buiten Nederland kun je echt niet zonder mondkapjes: de regels zijn in ieder land strenger dan bij ons en je komt vaak restaurants en winkels niet in, soms zelf stranden niet op, als je er geen draagt. Laat staan musea, theaters en attractieparken. De boetes voor overtredingen zijn niet mals, zeker niet in landen waar strak gehandhaafd wordt na nieuwe besmettingen door 'onaangepast gedrag'. België en Duitsland bijvoorbeeld.

Lees ons blog “hygiëne op vakantie” voor het slim organiseren van je beschermingsmiddelen. Wil je niet je hele vakantie die ontsierende disposables op je wangen te schuren hebben, neem dan zeker ook 6 comfortabele stoffen mondkapjes mee, hersluitbare opbergzakjes en een pakje Biotex.

Goedkoop en Duurkoop

Koop je geen, te weinig of slechte kwaliteit mondkapjes, kan dat je duur komen te staan. Je loopt risico's in geld: boetes of erger nog: in gezondheid, van jouzelf en anderen. Nog los van ongemak in het dragen en hoe je er uit ziet.

De handel in mondkapjes is lucratief en (vooralsnog) vrij ongecontroleerd op misleiding. Voor disposables: oriënteer je wat een goede kwaliteit is door een paar checks op internet. Herbruikbare mondkapjes worden aangeboden van enkele tot tientallen euro's. Van China tot aan het atelier van topdesigners in het Gooi. Je wilt niet voor joker lopen, dus je let op de looks. Maar de kwaliteit* is wezenlijk voor je bescherming en comfort. Je draagt ze niet voor je plezier, hou op.

Een sale van 10 geplooide vierkante lapjes in 1 verpakking kan duurkoop zijn als ze jou niet goed passen of beroerd uit de was komen. Met een eerste mondkapje waar je kwaliteit van verwacht kun je uitvinden welke pasvorm en dracht voor jouw specifieke gezicht veilig en comfortabel is. Van daaruit kun je je "collectie" opbouwen. Voor je 10-minuten boodschapje bij de supermarkt kan het wat simpeler dan voor je theateravondje en die super-outfit.

Kosten

De kosten zijn betrekkelijk. 10 disposables versus 1 kwaliteitsmondkapje dat je  wel 20x kunt dragen. Reken maar uit. Hik je tegen het aankoopbedrag aan: check ook "declareren bij de baas". Werkgevers mogen belastingvrij mondkapjes vergoeden, ZZP'ers kunnen ze als kosten opvoeren.

Stay safe!

 

*) Het mondkapje moet goed aansluiten op je gezicht zodat het alle lucht van en naar je mond en neus filtert op besmette druppeltjes. Maar ook niet iriteren op je gezicht, achter je oren of in je nek. Twee of drielaags gecertificeerd katoen met mogelijkheid voor extra filters is een vereiste. Net als een anatomische te vormen neusbeugel. En naar jouw voorkeur of oorlussen of een hoofd/nekkoord hebben van huidvriendelijk (en goed wasbaar) materiaal.