Hygiëne op vakantie: kom gezond weer thuis!
Hygiëne op vakantie: extra belangrijk in coronatijd!
De schoolvakanties zijn voorbij. Maar voor wie daarbuiten nogvrije tijde te besteden heeft, houden we deze vakantietips nog even online...
Vaak handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog, je kleren vaker wassen als je in publieke ruimtes bent geweest, schoenen uit bij de voordeur. Het zijn aloude hygiëne gebruiken die we bij de corona-uitbraak uit het archief hebben gehaald. Nu dan met mondkapjes er bij. In je eigen huis zijn die leefregels wel te doen, maar hoe moet dat allemaal op vakantie, tijdens uitstapjes, in je hotel, B&B, je tent of caravan?
De geldende coronamaatregelen van de Nederlandse en buitenlandse overheden zijn leidend voor waar je naar toe kunt en wat daar verplichte en verstandige veiligheidsmaatregelen zijn. Het vraagt van je om van te voren goed na te denken hoe je het gaat organiseren om extra op je hygiëne te letten tijdens je vakantie. Onderstaand een paar praktische tips daarvoor.
Mee voor onderweg of in de auto.
Zorg voor een goede voorraad flesjes ontmettings(hand)gel, verpakte hygiënische doekjes, tissues/zakdoekjes, wegwerp-mondkapjes en ja, ook wegwerphandschoenen. Neem ook een rol boterhamzakjes mee om gebruikte wegwerpspullen veilig af te voeren. Bestem een vakantieshopper als je corona-tas om genoeg veiligheidsspullen bij elkaar onder handbereik te hebben. Voor onderweg of in de auto.
Maak je eigen “veiligheidsritueel” bij uitstapjes
Het is voor het hele gezin/gezelschap makkelijk om een aardig veiligheidsritueel met elkaar af te spreken. Voorbeeld: bestem iemand als de ‘vakantiezorg-held’. Als vaste functie, bijv. voor degene die in de auto naast de chauffeur zit. Of bij toerbeurt of per gelegenheid. Deze held heeft het beheer over de corona-tas. Bij vertrek uit je ‘vakantiehuis’ of bij uitstappen uit de auto komt de held in functie en maakt dat kenbaar. Door iets te roepen of een leuke tune op de mobiel af te spelen (wees creatief, zelf iets opnemen?). De held gaat uitdelen uit de corona-tas: gel, doekjes, kapjes, alles waar de situatie maar om vraagt. De held neemt zelf extra spullen voor onderweg mee als de handvoorraden opraken. En beheert de ‘wegwerpzak’ waar iedereen zijn onderweg gebruikte spullen in gaat stoppen. We doen niet aan zwerfafval.
Terug van weggeweest, voordat het autoportier of de voordeur van het vakantiehuis opengaat, is de vakantiezorgheld er weer. Ontsmettingsgel voor alle handen. De tassen en jassen opbergen waar ze het minst kwaad kunnen (bagageruimte auto, hal of voortent). Gebruikte doekjes, kapjes etc. veilig wegdoen. Thuis de schoenen uit, kleding die onhygiënisch is geworden van bijv., stoelen in openbare gelegenheid uit en in een waszak en opnieuw: handen wassen. De held inspecteert en geeft het sein “veilig”. Voor kinderen liefst met een kleine beloning, iets lekkers? Of de held wordt zelf beloond voor zijn goede zorg, zeker als het ook zijn taak is om bijv. de auto (stuur, handgrepen en stoelen) na het uitstapje schoon te maken.
Handenwassen en geen kraan?
Je handen ontsmetten doe je het liefst door te wassen onder de kraan, en als dat niet kan is desinfectiegel is overal handig waar geen kraan is. Maar ook in je tent of caravan heb je soms niet of beperkt schoon water voor het handen wassen. De oplossing: een emmertje soda-water en een handdoek bij de ingang. Niet om je handen even in te dopen en droog te wapperen: maak de gewone handwasbewegingen van onder kraan nu in het emmertje. Strooi een eetlepel fijne soda uit een knijpfles in het schone water, grove sodakristallen uit een plastic zak lossen moeilijker op. Regelmatig verversen.
Net als desinfectiegel droogt sodawater je handen wel uit. Gebruik wat vaker een handencreme om je huid gezond te houden.
Kleren en strandgoed wassen op vakantie
Extra oppassen met hygiëne geldt ook voor je kleding. In coronatijd zul je iets wat je in openbare gelegenheden hebt gedragen niet graag op je schone bed of in je koffer gooien, bijvoorbeeld. Die bewaar je in een plastic zak totdat je die kunt wassen. Je hebt vaak niet het gemak van een (veilige) wasmachine. Wie heeft zoveel kleren mee op vakantie dat je alles maar 1x een dag(deel) kunt dragen? Doe vaker handwasjes: laat kleding in een wasteil of wastafel wat langer dan ‘normaal’ in een sopje staan. Met schone handen uitspoelen en ergens, liefs buiten, te drogen hangen. Spullen die je thuis zou strijken: niet teveel wringen bij het wassen en na het spoelen. Door nat ophangen en uit laten druppen, netjes in vorm getrokken of aan een hanger, kun je het zonder veel kreukels opnieuw dragen.
Herbruikbare mondkapjes wassen
Weggooimondkapjes mee: overal makkelijk, niet altijd prettig en vaak jammer bij je leuke vakantieoutfit. Daarom ook een paar mooie katoenen mondkapjes mee voor gelegenheden. Dat je die moet wassen hoort in deze tijd nou eenmaal bij het verantwoordelijk voelen voor veilig en gezond zijn. No problemo. Warm water in een wasbakje, beetje wasmiddel en wat soda er bij, mondkapje er in. Zet een kop koffie, pak een biertje, een borrel, of doe wat anders. Kom je na een half uur of later weer in de buurt van je sopje: mondkapje even uitspoelen, water er uitdrukken in een schone handdoek en te drogen hangen of neerleggen op een schone plek/doek.
Algemene voorzorg voor infecties
Ook vóór corona in de wereld kwam werden mensen ziek op vakantie. Zeker in andere landen liggen gevaren voor je gezondheid op de loer. Wij zijn fan van de ANWB die al jaren goede voorlichting geeft hoe je met goede hygiëne voorkomt dat jij met je Nederlandse gewoonten in het buitenland infecties oploopt. De 13 reistips van de ANWB:
- Je kunt niet overal uit de kraan drinken
als kraanwater onveilig is, pas ook op voor ijsklontjes, salades etc. - Waterglas in je hotel? Gebruik je eigen fles
ook vorige hotelgasten dronken uit het waterglas dat niet wordt afgewassen - Reinig je handen ook tussendoor
infecties verspreiden al te vaak via deurklinken, leuningen etc die je beetpakt - Tandenpoetsen? Niet altijd met kraanwater
zie 1 en 2: gebruik liever flessenwater - Puntje van aandacht: slokje binnenkrijgen tijdens het douchen
ook van een heel klein beetje onveilig water kun je ziek worden - Vermijd stilstaand zoet water in tropische oorden
gevaarlijke parasieten in stilstaand of langzaam stromend water - Kraanwater onbetrouwbaar: schil zelf je groente en fruit
bij afgespoeld fruit en bijv. schepijs gevaar voor voedselvergiftiging - Desinfecteer kleine wondjes
voorkom dat kleine sneetjes nare wonden worden: direct jodium er op - Barbier en tattooshop: let op hygiëne
risico voor bloedoverdraagbare aandoeningen, zoals Hepatitus B - Liever geen straathondje aaien
ieder contact desinfecteren, na krab of beet altijd naar arts voor behandeling tegen hondsdolheid - Denk na voor je eten "op straat" koopt
als je de herkomst van voedsel en hygiëneregels niet weet: niet eten - Naar het strand? Bewaar je voedsel ijssssskoud
neem bederfelijk voedsel mee in koeltas mét extra koelelementen - Zet hygiëne op plaats 1 bij een (gevaarlijk) virus
Bij besmettingsuitbraak in je vakantie-omgeving: houdt je strikt aan de hygiëneregels zoals die nu gelden in coronatijd zolang je niet kunt uitreizen.
Is het nodig?
De meest voorkomende vraag, altijd als het om hygiëne gaat, of het nu je huisgenoten of vreemden zijn: "is dat nou allemaal nodig? Het kan ook wel zo....." Regeltjes worden makkelijk omgebogen, het meest naar beneden. En één ding weet je zeker: je mag er niet van uitgaan dat het de verantwoordelijkheid van "iemand anders" is om te voorkomen dat jíj besmet raak met het Coronavirus en de besmetting doorgeeft. Nog los van andere infecties en parasieten die je kunt oplopen door het niet zo nauw te nemen met hygiëneregels
Die iemand anders kan wel van alles niet zo nodig vinden. Komt te dicht in je buurt, hoest in zijn hand en wil je die geven, vindt mondkapjes onzin, onveilig water valt wel mee en een paar bacteriën wordt je sterk van. Maar JIJ bent degene die bepaalt hoe je omgaat met de risico's die zowel het virus zelf als andere mensen vormen om jou ziek te maken. Je laat het toe, of niet, het is aan jou.
Het is nodig dat jij alle hygiëne in acht neemt waarvan jij oordeelt dat het nodig is. Niet omdat 'het moet', maar voor de veiligheid. En het is niet nodig dat iemand anders daar iets aan af doet. Doe jij ook niet. Niet nodig.
Fijne vakantie, stay safe!!